Relaties en sexualiteit

Hoe licht je je opgroeiende kind eigenlijk voor over zijn of haar seksualiteit en hoe moeten anderen met zijn of haar gevoelens omgaan? Dit zijn vaak gestelde vragen.

Bij tieners met downsyndroom verloopt de seksuele ontwikkeling van het lichaam (borstontwikkeling, schaamhaar,e.d.) niet anders dan bij andere tieners. Ook de leeftijd waarop deze veranderingen plaatsvinden is niet anders dan bij tieners zonder downsyndroom. Dit geldt dus ook voor de eerste menstruatie. De vruchtbaarheid bij meisjes is normaal. Jongens zijn verminderd vruchtbaar. Seksuele lustgevoelens zijn zowel bij meisjes als jongens niet anders dan bij iedereen.Tijdig goede seksuele voorlichting is dus noodzakelijk. Daarbij moet ook uitgebreid worden ingegaan op de sociale en emotionele aspecten van seksualiteit en relaties. 

meer info over seksuele voorliching: http://www.downsyndroom.nl/readerseksualiteit 

Stichting ISISZ
Voor seksuele voorlichting kun je terecht bij Stichting ISISZ.logo IsiszISISZ staat voor Intimiteit, Seksualiteit, Informatie en Scholing in de Zorg. Stichting ISISZ is een initiatief van ouders en hulpverleners in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit ervaring is vastgesteld dat ouders, maar ook veel hulpverleners, nog moeilijk praten over relatievorming, seksualiteit en seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking. De voorlichting kan zowel individueel als in een groepje gegeven worden. De thema’s zijn o.a.: lichaamsbesef, menstruatie, vriendschap, verliefdheid, relatievorming, masturbatie, knuffelen, strelen, voorspel, seksuele gemeenschap, voorbehoedsmiddelen, “veilig vrijen”.

hand in hand Ook geeft ISISZ weerbaarheidtrainingen aan mensen met een verstandelijke beperking, individueel of in een groepje. Andere thema’s zijn o.a.:    besef van eigen gevoelens en grenzen bij aanraken, besef van wat misbruik is, aanleren van weerbaar gedrag. Hun aanbod zal steeds afgestemd worden op de individuele vraagstelling. Kijk voor meer info op hun site: www.isisz.nl

 

MEE
Op de site www.meezuidoostbrabant.nl vind je onder ‘Relaties en Seksualiteit’ meer informatie of doorverwijzingen over verschillende onderwerpen die te maken hebben met seksualiteit.