Meer boeken…

{slider title=’Boek: “Hij is Down en ik ben up”‘ class=”grey” open=”false”}

Foto: Nieuw boek: "Hij is Down - en ik ben up" De glimlach van het broertje van Linda met Downsyndroom is aanstekelijk.....

De glimlach van het broertje van Linda met Downsyndroom is aanstekelijk. Het is als een medicijn voor het hart. Zijn hart is van puur goud. In een reis van anekdotes, avonturen, voordelen en maatschappelijke beperkingen, vertelt Linda Vissenberg hoe het is om op te groeien met een broertje met Down. Geen stress, zorg of angst. Vriendelijkheid en goedheid. Was iedereen maar zoals René. Het Downsyndroom kan zij niet weghalen. Maar wel hoe mensen hierover denken. Te bestellen voor € 13,95 bij www.boekscout.nl. ISBN: 9789462063891, verschijningsdatum: 19 oktober 2012.

{slider prentenboek “Mama kwijt” in gebaren |grey}

Het Nederlands Gebarencentrum heeft een vertaling van het Prentenboek 2012 gemaakt in de Nederlandse Gebarentaal. Dit in het kader van de Nationale Voorleesdagen van 18 tot 28 januari 2012. Het gaat om het prentenboek “Mama kwijt” van Chris Haughton, uitgegeven door de Gottmer Uitgevers Groep. Twee presentatoren vertellen het ontroerende verhaal van ‘Mama kwijt’ in de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en in Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG). De dvd kan door iedereen besteld worden vanaf 19 januari via de webshop van het Nederlands Gebarencentrum.

{slider Lotje & Co Tijdschrift |grey}

 Stichting Lotje&co is er voor ouders van zorgintensieve kinderen. Zij weten uit eigen ervaring tegen welke vragen en onzekerheden je aanloopt. Lotje&co wil je daarom voorzien van informatie maar wil je vooral ook laten delen in ervaringen van andere ouders. Want samen staan we sterk!

{slider Boek “Held van alle helden” |grey}

Want iets dat niet het beste was,
was iets dat zij niet kenden.
Hun zoontje zag er anders uit.
O nee, wat een ellende!

Maar na een dag of twee
moest iedereen het horen:
‘Ons zoontje Zeth is zó speciaal!
Een prinsje is geboren!’

In dit boek staat ‘anders zijn’ centraal, want het is juist dat ‘anders zijn’ dat elk kind uniek en bijzonder maakt. De tien verhaaltjes in versvorm zijn geschreven door Mark Haayema, theatermaker, acteur, zanger en schrijver, en last but not least: ambassadeur van de stichting De Upside van Down. Van elk boek dat verkocht wordt gaat € 2,50 naar deze stichting, die aandacht vraagt voor de positieve kanten van Downsyndroom.

Heel veel grote namen hebben aan dit mooie project meegewerkt. De illustraties zijn van Kees de Boer, Charlotte Dematons, Marius van Dokkum, Philip Hopman, Martijn van der Linden, Loes Riphagen, Noëlle Smit, Harmen van Straaten, Wouter Tulp en Sylvia Weve. De verhalen worden op de cd voorgedragen door louter BN’ers: Jim Bakkum, Dieuwertje Blok, Sipke Jan Bousema, André van Duin, Marike Folles, Marc-Marie Huijbregts, Gerda Havertong, Youp van ’t Hek, Irene Moors, Niki Romijn en Georgina Verbaan.

{slider Boek “Groeien doe je samen” |grey}

Kleine kinderen worden niet vanzelf groot. Er is veel tijd, liefde en wederzijds vertrouwen nodig om uit te groeien tot een warme, zelfstandige en sterke volwassene. Maar hoe pak je dat concreet aan? Hoe communiceer je het best aansluitend op de vraag van je kind? Waarom zijn kleine frustraties bij je kind niet noodzakelijk slecht? En hoe kun je de omgeving van je kind aanpassen aan zijn of haar noden? 

In dit basisboek tonen Albert Janssens en Emiel van Doorn vanuit alledaagse situaties hoe je op een natuurlijke en speelse manier de ontwikkeling van je kind het best kunt stimuleren. Groeien doe je samen vertrekt vanuit het onvoorwaardelijk geloof dat iedereen onbeperkte mogelijkheden heeft om zich te ontwikkelen. Cruciaal hierbij is het concept ‘wederkerigheid’: zowel kinderen als ouders groeien namelijk door interactie.

Dankzij de vele tips, oefeningen en voorbeelden kunnen ouders, leerkrachten en begeleiders de theorie ook zelf gemakkelijk in de praktijk brengen.

{slider Boek “Mijn zusje heeft downsyndroom” |grey}

In dit kleurige prentenboek wordt aan kinderen uitgelegd wat het Downsyndroom is. Het nieuwe zusje ziet er anders uit, en is ook een beetje anders dan andere kinderen. Soms is dat raar, maar dat kan ook fijn zijn. 

Jon Doppen (1976) is gelukkig getrouwd, werkzaam in de jeugdhulpverlening en heeft twee kinderen. Chris (2005) en Nina (2007). Nina heeft Downsyndroom. Na een heftige start en omdat Nina extra begeleiding nodig heeft, zocht Jon naar een manier om aan Chris uitleggen wat Nina heeft, maar kon daar niets over vinden. Daarom besloot ze zelf een prentenboek te maken om brusjes in begrijpelijke taal uit te leggen wat Downsyndroom inhoudt. De prachtige tekeningen zijn verzorgd door JVG Illustrations.

Bestellen o.a. bij Uitgeverij Pica.

{slider Fotoboek “De Upside van Down” |grey}

De Upside van Down is een fotoboek met prachtige beelden van kinderen met Downsyndroom gefotografeerd door Eva Snoijink. Veertig foto’s zijn ook groots geëxposeerd in o.a. Amsterdam bij de Stopera. Meer over haar aanpak, beweegredenen en ervaringen op www.deupsidevandown.nl. Het boek is voor € 39,95 te bestellen op www.wazzaa.nl.

{slider Boek “Blonde haren onder een cowboyhoed” |grey}

Silvie en Harro verhuizen met hun drie zonen naar Houston in Texas en kijken hun ogen uit. Rodeo’s, snelwegen, winkels, alles is groter dan groot. Ze leren de stad van de andere kant kennen als blijkt dat Daniël, de middelste zoon met het syndroom van Down, er met open armen wordt ontvangen.

In dagelijkse verhalen beschrijft Silvie op luchtige toon hoe haar Nederlandse gezin een plek vindt tussen de cowboys. Ze verwondert zich over het gebrek aan historie en de gereserveerde vriendelijkheid van de Texanen met hun voorliefde voor baseball en grote steaks. Ze schudt haar hoofd om Simeon, de jongste van de drie die er zo z’n eigen mening op na houdt. Ze is vol bewondering voor Daniël die zonnig in het leven staat en bezorgd om Julian, die zich moedig stand houdt op zijn nieuwe school. Ze vertelt over haar leven als schrijfster en ‘vrouw van’ en laat zien hoe het drukke huishouden blijft draaien ook al gaat de vaatwasser kapot en is er weer eens een kind ziek.

Silvie Warmerdam (43) woont met haar gezin in de VS, waar ze haar eigen tekstbureau runt. Naast redigeer- en vertaalwerk, schrijft ze voor de Down+Up, het kwartaalblad van de Stichting Downsyndroom en blogt ze dagelijks op de site van Lotje&co, een stichting voor en door ouders van zorgintensieve kinderen. ‘Blonde Haren onder een Cowboyhoed’ is haar debuut.
Lees verder op www.blondeharenondereencowboyhoed.nl.

{slider Roman “Gebroken Licht” |grey}

Herinneringen aan zijn verstandelijk gehandicapte zusje en het verdriet van zijn moeder om haar vroegtijdige dood, doen hem besluiten zijn vrouw te beschermen. Hij geeft aan Caroline, de verpleegster die hem bij de bevalling heeft geholpen, de opdracht het meisje naar een inrichting te brengen. Tegen zijn vrouw vertelt hij dat hun dochtertje is gestorven. Caroline kan het echter niet over haar hart verkrijgen het pasgeboren meisje in een kille instelling achter te laten en besluit haar zelf op te voeden.

Een jonge, hoogzwangere vrouw haalt in bar winterweer net het ziekenhuis. Noodgedwongen moet haar man, een arts die in botbreuken gespecialiseerd is, de bevalling leiden. Zijn euforie om de geboorte van zijn gezonde zoon verdwijnt als enige minuten later een tweede kind wordt geboren, een dochtertje met het syndroom van Down.

Gebroken licht is een bijzonder verhaal over verdriet dat niet geneest en ouderlijke liefde die alles goedmaakt.

  • Titel: Gebroken licht
  • Auteur: Kim Edwards, 2005
  • Oorspronkelijke titel: The memory keeper’s daughter
  • ISBN: 9789063053994

Bestellen via o.a. uitgeverij Archipel

{slider Boek “Downpower” |grey}

Downpower is een fotoboek waarin 23 jongeren met downsyndroom staat, die ondanks hun beperking goed gebruik maken van hun talenten en vaardigheden. Met een voorwoord van Freek de Jonge, mooie zwart-wit foto’s en korte teksten. Auteur Ine van den Broek maakte de foto’s (www.humanphoto.nl), Cees Kramer is de redacteur en initiatief nemer van de stichting KiDS (www.downpower.nl).

“Ik wil laten zien dat mensen met het Down Syndroom weliswaar een beperking hebben, maar dat je ze niet zo moet bekijken. Wacht nu even met het trekken van conclusies. Ze hebben ook veel mogelijkheden en daar maken ze vaak ontzettend goed gebruik van”, aldus Ine van den Broek. Foto’s en tekst leveren een boeiende kijk op van de wereld van 23 jong-volwassenen.

Auteur: Ine van den Broek, 2006.
Uitgave Stichting KiDS, Diemen.
ISBN: 90-810540-1-5

Bestellen via www.downpower.nl, 12,95 euro inclusief verzendkosten.

{slider Boekjes: “Hebben jullie dat nou ook?” |grey}

Jan Eradus, vader van een zoon met het Syndroom van Down, stelt aan ouders en verzorgers die voor de hand liggende vraag. Niet dat hij daarop een antwoord verwacht, maar hoopt anderen hiermee tot steun te zijn. Herkenning en erkenning is het sleutelwoord.

Hij blijft zich verbazen over botheden, dommigheden, aardigheden, eigenaardigheden, taalgebruik, leuke dingen. Eigenlijk beter gezegd: Gewoon alle mensen om ons heen.

Boekjes vol kleine stukjes en gedichtjes welke mede zijn ontstaan dank zij hen.

Hebben jullie dat nou ook? Bijpraten over ons verstandelijk gehandicapt kind. Auteur: Jan Eradus, 1998. ISBN: 90-804423-1-3
Hebben jullie dat nou ook? “Ben jij nou dat meisje met dat debiele broertje?”. Auteur: Jan Eradus, 2001. ISBN: 90-804423-2-1

Meer info en bestellen bij www.bink.nl.

{slider Boek “Laat me niet zoals ik ben” |grey}

 

Prof. Feuerstein en zijn collega’s zien de mens als een open systeem, open voor verandering. Met hun gerichte aanpak, waarin de interactie tussen kind en begeleider centraal staat hebben zij reeds in vele landen indrukwekkende resultaten geboekt bij kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsachterstand. Kenmerkend voor deze aanpak is de belangrijke rol die aan de opvoeder wordt toebedeeld. Deze reikt het kind denkgewoonten aan die het leervermogen van het kind gaandeweg vergroten, waardoor het beter in staat is zelf aan situaties het hoofd te bieden en te profiteren van nieuwe leermomenten. Feuerstein verzet zich tegen de passief aanvaardende zienswijze die leidt tot het accepteren van iemand ‘zoals hij is’, waardoor hij wordt veroordeeld tot een afhankelijke, niet volwaardige positie in onze samenleving.

 

{slider Boek “Kinderen met down” |grey}

Kinderen Met Down

Ouders van een kind met een verstandelijke handicap worden vaak geconfronteerd met heel wat vragen en praktische problemen. Want wat houdt een verstandelijke handicap precies in? Waar kun je de nodige ondersteuning krijgen?

Dit begrijpelijk geschreven basisboek geeft ouders duidelijke informatie over de manier waarop ze samen met hulpverleners antwoorden kunnen vinden op de specifieke vragen en behoeftes van hun hele gezin. De auteurs vertrekken daarbij steeds van de ouders zelf, en tonen aan hoe ze hun sterke kanten en die van hun gezin kunnen inzetten om de levenskwaliteit van alle gezinsleven te verhogen.

Te bestellen bij Bol.com voor € 19,95.

{slider Boek “Eenzaam verdriet” |grey}

Eenzaam verdriet

Psychiater Alistair Crown heeft een goedlopende praktijk in Londen. Qua vreemdsoortig gedrag doet hij niet onder voor zijn patiënten: op weg naar het ziekenhuis waar zijn vrouw zojuist bevallen is van hun eerste kind, steelt hij op het kerkhof een boeket bloemen maar vergeet het condoléancekaartje te verwijderen. De kleine Doris blijkt het syndroom van Down te hebben, een gegeven waar de kersvese vader nogal buitenissig op reageert. Alistair raakt bijvoorbeeld dik bevriend met de harige stripper Esau, maar kan zijn eigen dochter niet in het gezicht zien. Wel sluipt hij elke nacht naar haar kamertje om haar lichaampje te strelen… Kort voor haar vijfde verjaardag wordt Doris vermist. In de hectische dagen die volgen lijken Alistairs ware gevoelens voor zijn dochtertje naar boven te komen. Totdat een gedachteloos neergekrabbelde tekening hem de afschuwelijke waarheid onthult.
 
{slider Boekja (AO) Actuele Onderwerpen |grey}

AO (Actuele Onderwerpen) is een uitgave van Stichting IVIO en verschijnt 12 keer per jaar. Deze boekjes worden veel gebruikt in de bovenbouw van HAVO en VWO door leerlingen die zich in een bepaald gebied willen verdiepen. Het boekje over Downsyndroom is geschreven door SDS-medewerker Get de Graaf, Het is compact en toegankelijk geschreven. Ondanks de compactheid geeft het een goed overzicht van zeer veel aspecten van Downsyndroom: kenmerken, prevalentie, medische problematiek, ontwikkelingsmogelijkheden en ondersteuning. Ouders zouden het boekje kunnen gebruiken om uit te lenen aan leerkrachten of anderen zodat deze geïnformeerd zijn over Downsyndroom. Te bestellen voor € 8,25 in de webshop van Stichting Down syndroom: http://www.downsyndroom.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageid 1742

{slider Boekje “Leidraad voor Onderwijskundige begeleiding” |grey}

Zo volledig mogelijk “draaiboek” van het voortraject voor en de situatie in het onderwijs van kinderen met Downsyndroom, regulier zowel als speciaal. (2009, 60 pagina’s) Door: drs. Gert de Graaf en Ir. Erik de Graaf. Te bestellen voor € 6,00 in de webshop van Stichting Down Syndroom: http://www.downsyndroom.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageid 1487

{slider Gebarenwoordenboek voor kinderen |grey}

Woordenboek met gestandaardiseerde gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal, speciaal gericht op kinderen. De tekeningen zijn voor kinderen herkenbaar, aansprekend en uitnodigend waardoor de kinderen sneller en leuker leren. Elk gebaar is goedgekeurd door het Nederlands Gebarencentrum en past binnen het NmG (Nederlands met Gebaren). Er zijn twee delen (ongeveer € 22,50 per stuk) en zijn te bestellen in de webshop van www.babygebaar.nl.

{slider Boek “Vergrootglas” |grey}

En dan ploft dit kind in ons gezin. Dit kind met haar syndroom. Het is stil in mijn hoofd als ik dit feit voor het eerst tot me neem. Muisstil. Later komen de muizenissen. Ik hou van haar, maar ik had haar zo graag een betere uitgangspositie gegund. Een betere moeder ook. Een moeder met meer geduld, meer tijd dan ik heb – dan ik wil maken.

Ik schrijf jaren blogs over wat haar en mij zoal overkomt. En hoe dat voelt. Veel krassen op mijn ziel. Aan de olifantshuid wordt nog gewerkt. Mijn blog is mijn zakdoek voor de moeilijke momenten. En mijn vergrootglas voor de mooie. Het helpt mij relativeren en te kijken naar wat ze wel kan – te kijken voorbij de beperkingen.

Steeds meer mensen lezen mijn blog. Reageren, bieden steun en helpen mij. In 2008 nomineert de Wereldomroep mijn blog voor de Best of Blogs Award, Nederlandstalig. Steeds meer merk ik dat mijn blog anderen helpt. Nu zijn de blogjes van bijna vijf jaar gebundeld. Opdat ze inzicht mogen geven in Downsyndroom en in de mogelijkheden om in deze situatie gelukkig te zijn.

Ans Slangen

Te bestellen bij bol.com voor € 14,95.

{slider Boek “Noa heeft het downsyndroom” |grey}

Zoë en Noa ontmoeten elkaar op zomerkamp en al spoedig zijn ze de beste vriendinnen, ondanks het feit dat Noa een meisje is met het downsyndroom. De meisjes ontdekken al snel dat ieder kind zijn talenten heeft en dat we door elkaar te helpen onze angsten en onzekerheden kunnen overwinnen. Dit boek tracht de taboes te doorbreken die bestaan rond het downsyndroom tussen kinderen en hun opvoeders.
Prentvertelling, waarin juf Lien tijdens de eerste zomerkampweek meedeelt dat er een nieuw kind in de ‘rakkertjes’-groep komt: Noa. Ze vertelt dat Noa het Downsyndroom heeft en legt uit wat dit betekent en inhoudt (eigenschappen, kenmerken en extra gen). Eerst zijn de kinderen een beetje zenuwachtig, maar alles aan Noa is leuk: vrolijk, creatief en ze kan gitaarspelen. Ze wordt de beste vriendin van 8-jarige Zoe (ik-figuur). Het boek is bedoeld om vooroordelen en taboes te doorbreken. Noa heeft wel een lichte variant van het Downsyndroom. Het verhaal speelt zich af in de verleden tijd. De tekst van drie tot vijf regels is in een wat ouwelijke taal gesteld. De ruim formaat prentvertelling is voorzien van paginagrote zwartomlijnde vlakke illustraties in heldere kleuren. De tekst staat er in een quasi schrijfletter doorheen. Achterin is voor volwassenen informatie opgenomen over het Downsyndroom. Maakt deel uit van de nu achtedelige reeks ‘Laten we praten over ….’*. Informatief prentenboek dat bruikbaar is om te praten over verstandelijk gehandicapt zijn voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.
 
{slider Boek “In je blootje” |grey}

In je blootje

Hoe kun je met jonge kinderen op een natuurlijk, vanzelfsprekende manier praten over hun lichaam en bloot zijn? Het verhaal over Luuk en Roos biedt aanknopingspunten om de geslachtsdelen te benoemen en hun functie te bespreken. Dit draagt bij aan een positief lichaamsbeeld en vergroot de vaardigheden om hun grenzen aan te geven. 

Dit boek is een prentvertelling waarin Luuk en zijn zusje Roos naar het zwembad gaan, vervolgens een douche nemen, een plas doen en lekker gaan slapen. Dit peuter/kleuterboekje biedt de volwassene de mogelijkheid om op een natuurlijke manier met jonge kinderen te praten over hun lichaam en bloot zijn. De linkerbladzijdes bevatten steeds de, goed op de doelgroep afgestemde, tekst van twee a drie regels. Daaronder worden, in een ander lettertype, een of twee vragen gesteld die aanknopingspunten bieden voor een gesprek. Op de rechterbladzijdes staan paginagrote, met waterverf ingekleurde pentekeningen; voor kinderen zijn ze duidelijk en herkenbaar. Achterin wordt, aan de hand van een paginagrote illustratie van Luuk en Roos in hun blootje, de mogelijkheid geboden om de verschillende lichaamsdelen te benoemen. Op de schutbladen staan de verschillende benamingen voor penis en vagina. Ondersteunende uitgave voor school, thuis en jeugdzorg. De auteurs zijn, behalve arts in opleiding en psycholoog-onderzoeker, ook ouder. Een boekje, dat gelezen en bekeken kan worden in de huiselijke kring, met een volwassene of alleen, maar ook in de kinderopvang of de peuterspeelzaal. Vanaf ca. 2 t/m 5 jaar. 

{slider Boek “dat is fijn” |grey}

In “Dat is fijn” spelen Luuk en zijn zusje Roos buiten met andere kindjes en hangen later thuis op de bank. Het gaat in dit verhaal over verschillende manieren van aanraken, fijn of niet fijn. Het boekje hoort bij In je blootje, daarin gaan Luuk en Roos naar het zwembad, onder de douche en doen ze een plas. De boekjes zijn ontwikkeld voor volwassenen om met jonge kinderen (2 t/m 5 jaar) zonder schroom te praten over hun lijf en bloot zijn. Praten over bloot en aanraken met jonge kinderen kan lastig zijn. Kinderen kunnen zich onbevangen en ongegeneerd uiten, terwijl volwassenen zich er soms ongemakkelijk bij kunnen voelen. Omgekeerd kunnen sommige kinderen juist geremd en gespannen zijn als het gaat over bloot en aanraken. Zonder schroom te kunnen praten over je lijf, draagt bij aan een positief lichaamsbeeld en vergroot de vaardigheden om grenzen aan te geven, waarmee het kind zijn weerbaarheid verhoogt. 

Melanie Meijer is moeder van Loek, bedrijfskundige, arts in opleiding en schrijfster. 

Iva Bicanic is moeder van David en Rosa en GZ-psycholoog-onderzoeker, deskundige op het gebied van seksueel misbruik van kinderen en jongeren.

Uitgave om heel jonge kinderen bewust te laten worden van wat je voelt als een ander je aanraakt. Van dezelfde auteurs, arts in opleiding en psycholoog-onderzoeker en beiden ook ouder, verscheen eerder ‘In je blootje’* met dezelfde persoontjes Luuk en Roos. In deze prentvertelling komen Luuk en zijn zusje Roos op iedere bladzijde een andere situatie tegen die met aanraken te maken heeft. Dit peuter/kleuterboekje biedt de volwassene de mogelijkheid om op een natuurlijke manier met jonge kinderen te praten over hun lichaam en aanraking. De linkerbladzijdes bevatten steeds de, goed op de doelgroep afgestemde, tekst van twee a drie regels. Daaronder worden, in een ander lettertype, een of twee vragen gesteld die aanknopingspunten bieden om door te vragen. Op de rechterbladzijdes staan paginagrote, met waterverf ingekleurde pentekeningen; voor kinderen zijn ze duidelijk en herkenbaar. Dit boekje kan zeker een ondersteunende uitgave zijn om samen of alleen te lezen en te bekijken; thuis, op school en in de jeugdzorg, maar ook in de kinderopvang of de peuterspeelzaal. € 12,90 te verkrijgen bij Bol.com.

{slider Boek “Het grote verkeersboek van Tuk” |grey}

Wat vind jij nou stoer en vet?
Een motor of een maanraket?
Blijf jij op de stoeprand staan?
Loop jij op het zebrapad?
Wat voor auto heeft een kat? 

Het grote verkeersboek van Tuk Is een grappig en informatief Praatboek, voorleesboek, kijkboek en doeboek over verkeer en vervoer. Een boek vol auto’s, vrachtwagens, fietsen, treinen, boten, vliegtuigen en verkeersborden.

Versjes, liedjes, plaatjes met onderschriften, taalspelletjes en praktische tips rond: voertuigen, vaartuigen, vliegtuigen, rijtuigen, 
links, rechts, oversteken, verkeerslichten en kleuren, rotonde, splitsing, kruising, omhoog, omlaag, recht, schuin, rond, driehoek, cirkel, vierkant, rechthoek, verkeersborden, rijden in het verkeer, botsing, file.”

In dit grote praat-weet-kijk-(voor)lees-zing-doe-boek is alles verkeer: van badkoets tot lapjeskatballon, van verkeersborden tot vervoermiddelen en van walviswoonboot tot octopusbrommer. De stevige uitgave opent met twee pagina’s praktische tips voor ouders en andere opvoeders; daarna volgt de inhoudsopgave en een korte kennismaking met Tuk. Na een aantal liedjes (prent – bladmuziek – tekst) volgt het alfabet van het verkeer. Iedere letter van het alfabet beslaat twee naast elkaar liggende pagina’s. Links staat een van de verkeerswoorden groot en kleurig afgebeeld, met daaronder een bijpassend versje van vier regels. Rechts staan nog vijf andere verkeerswoorden getekend met het juiste woord eronder. Als alle letters van het alfabet geweest zijn, volgen er een aantal spelletjes die allemaal een belangrijk begrip uit het verkeer bevatten: o.a. links-rechts, oversteken, verkeersborden en richtingen. Twee verkeersliedjes maken de cirkel rond. Het boek sluit af met korte informatie over de auteur en de illustratrice, allebei bekend van vele andere uitgaven. Tuk is ook de hoofdpersoon van andere boeken, zoals ‘Het grote beroepenboek van Tuk’*. Een serie die kinderen kennis laat maken met een steeds groter wordende wereld. Te koop bij www.eekhoorn.com, € 11,99. 

{slider Boek “Bang Boos Blij” |grey}

Bang Boos Blij is een boek over wat er is gebeurd bij de echtscheiding en daarna. Kinderen kunnen in het boek tekenen en schrijven om alle dingen die ze van binnen voelen een plaats te geven. De auteurs werken als counselor en mediator met kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn. Vanaf 6 jaar. bol.com € 12,50.

{slider Boek “Het vrolijke kleine gele doosje” |grey}

Het vrolijke kleine gele doosje is een grappig en leerzaam boek over tegenstellingen. De duidelijke illustraties en pop-ups van David Carter laten verschillende tegenstellingen zien, zoals groot en klein, open en dicht en hoog en laag. Een origineel pop-up boek, dat garant staat voor uren lees- en kijkplezier.

Aan een vrolijk klein geel doosje is van alles te beleven: buitenkant en binnenkant, hoog en laag, naar boven en beneden, ver weg en dichtbij, erin en eruit, open en dicht, groot en klein en als lampjes aan en uit gaan. Zo worden vele basisbegrippen en tegenstellingen zichtbaar. Doordat het als pop-upboek is uitgevoerd, beweegt het doosje op diverse manieren; door te schuiven, flapjes te openen of het open- en dichtvouwen van het boek. Het effect is steeds verrassend. De uitvoering is eenvoudig, maar daardoor juist erg sprekend. Op de matzwarte bladzijden staat steeds op de linkerpagina in witte schreefloze letters een korte tekst. In de eenvoudige witte krijttekening op de rechterbladzijde valt het gele doosje extra op. Bewegende delen worden met een rood driehoekje of lintje aangeduid. De bladzijden zijn als een harmonica gevouwen en op elkaar geplakt en vervolgens aan de stevige harde kaft vastgelijmd. Peuters en kleuters zullen er veel plezier aan beleven, maar ook ouderen worden van dit boekje vanzelf vrolijk. Wel is een dergelijk pop-upboek, zeker voor de jongste doelgroep, nogal kwetsbaar. Te bestellen bij Bol.com, € 12,95.

{slider Boek “Hygiënisch wonen” |grey}

Boekje Hygiënisch Wonen, voor mensen met een verstandelijke beperking. in het boekje wordt op een eenvoudige manier uitgelegd wat hygiëne is, waarom het nodig is en hoe je het toepast. De tekst wordt ondersteund door tekeningen. De kleuren van de tekeningen corresponderen met de kleuren van de te gebruiken emmers en doekjes. N.B. In het boekje staan geen groene tekeningen voor het schoonmaken buiten, omdat in de praktijk gebleken is dat het gebruik van groene emmers en doeken voor buiten een vanzelfsprekendheid was. 

NB: Wilt u alleen het boekje (en de stickers met pictogrammen) bestellen? Doe dat dan via het contactformulier van de website van Start2Organize www.start2organize.nl. U hoeft dan geen verzendkosten te betalen.

{slider Boek “oei er klopt iets niet…” |grey}

‘Oei er klopt iets niet – Als je kind een beperking heeft’, geschreven door Krista Okma, is een fantastische aanvulling op de klassieke opvoedboeken. Ouders van kinderen met een beperking worden voor uitdagingen gesteld waar de klassieke opvoedboeken niet over adviseren. Oei, er klopt iets niet…… doet dat wél. Dit boek geeft ouders nuttige tips en adviezen. Hoe leer je bijvoorbeeld omgaan met het netwerk van hulpverleners om je kind heen? En hoe zorg je ervoor dat broertjes en zusjes genoeg aandacht blijven krijgen? Dit boek helpt ouders de positieve dingen aan hun kind te zien en uiteindelijk (weer) plezier te beleven aan het opvoeden. Een onmisbaar boek voor ouders van een kind met een lichamelijke beperking. 

Je kunt dit boek bestellen bij Bol.com.

Oeierkloptietsniet

{/sliders}