Downsyndroom Kruispunt tv

Marloes Schaapman (23 jaar) is nog zwanger als ze voor het eerst gevolgd wordt door een team van Kruispunt TV. Marloes en haar man Jacco weten dan pas een paar weken dat ze een kindje met Downsyndroom krijgen. Aanvankelijk ziet alles er goed uit. Maar hun zoontje Niek wordt veel te vroeg geboren en is meteen een zorgenkindje. Een hartoperatie redt zijn leven, maar hij blijft kampen met longproblemen. Niek brengt het eerste half jaar van zijn leven in het ziekenhuis door. We zijn nu vier jaar verder. Niek is nog een paar keer in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Maar hij is inmiddels uitgegroeid tot een ondernemende kleuter. Kruispunt TV over de gevolgen van één chromosoompje meer. 

Marloes: “Na het eerste jaar is het een stuk rustiger geworden. Niek ontwikkelt zich goed, alleen wat langzamer. We geven hem de tijd die hij nodig heeft”. De meeste mensen die horen dat ze in verwachting zijn van een kindmet Downsyndroom, breken de zwangerschap af. Zo’n 90 tot 95 procent laat het kind niet geboren worden. Een kleine minderheid kiest er bewust voor om de zwangerschap wel uit te dragen. 

Marianne en Arie-Kees Kleinjan bijvoorbeeld. Zij zijn zó blij dat ze een dochter krijgen, dat ze vinden dat er weinig te kiezen valt als blijkt dat ze (het) Downsyndroom heeft. In deze uitzending van Kruispunt vertellen ze over hun afwegingen om de zwangerschap niet af te breken. Hun dochter Linde is nu 7 jaar. Met extra begeleiding gaat ze naar een gewone basisschool. Linde kan een beetje lezen en heeft speelafspraakjes met klasgenootjes. “Linde is heel sociaal, ze wil graag met andere kinderen spelen”, zegt moeder Marianne in de uitzending van Kruispunt. Vader Arie-Kees vult aan: “Linde is heel vrolijk en positief, maar eerlijk is eerlijk alles kost ons wel meer moeite dan drie jaar geleden.” 

Niek wordt op handen gedragen door zijn ouders Marloes en Jacco. Over een half jaar krijgt hij een broertje of een zusje. Van prenatale screening wil Marloes niets weten. “Ons kind is welkom, we nemen het leven zoals het komt.”